Ενημερωθείτε σχετικά κάνοντας κλικ στο παραπάνω σήμα...

Αρχική Σελίδα

Χαιρετισμός Προέδρου

Βιογραφικό Προέδρου

Το Προεδρείο

Απολογισμός της Προέδρου για το 2009

Σύλλογός μας τιμά τον Διονύσιο Σολωμό

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Απόδημος Ελληνισμός

Ζακυνθινά ήθη  και έθιμα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι

 

 

 

 

Ο καιρός στην ΖάκυνθοZante Weather Forecast


Το Έμβλημα και η Σφραγίδα μας

Η Ζάκυνθος! Μέσα φαίνεται ένα σπίτι! "Το σπίτι του Ζακυνθινού του κόσμου"

Και απ΄ έξω κάθετε μία γυναίκα, η Μάνα Ζάκυνθος, που πάντα περιμένει τα παιδιά της! Γιατί όλοι μας, είμαστε παιδιά της! Και η μάνα ποτέ δεν κουράζετε! Δεν κουράζετε όσο και εάν πρέπει να περιμένει! Γύρω – γύρω είναι πέντε πουλιά! Αυτά συμβολίζουν τους Ζακυνθινούς των πέντε ηπείρων, που πάντα προσπαθούν να γυρίσουν πίσω, στην αγκαλιά της μάνας τους! Γύρω από όλα αυτά είναι το όνομα του σπιτιού!  "Το σπίτι του Ζακυνθινού του κόσμου" και από κάτω η χρονολογία 2009!   Η μαγική χρονολογία που ανοίγει το δρόμο σε όλους μας, σε όποια κοινωνική ή οικονομική τάξη και αν ανήκουμε, να γυρίσουμε πάλι πίσω! Η χρονολογία που μετά από 56 χρόνια, δηλαδή μετά από το 1953, που έγιναν οι σεισμοί και στάθηκαν αιτία να φύγουμε τόσοι άνθρωποι από τον τόπο μας, έρχεται τώρα το 2009 με την αρχή του σπιτιού μας και μας ανοίγει διάπλατες τις πόρτες του γυρισμού!

Γι' αυτό πιστεύω ότι όλοι μας θα βοηθήσουμε να  τελειώσει γρήγορα το σπίτι μας.

Το έμβλημα μας και η σφραγίδα μας διηγούνται όλη την ιστορία μας!

 

Το Ιστορικό του Σπιτιού του Ζακυνθινού του Κόσμου

 

Από την εκδήλωση του Δήμου Αλυκών προς το Σύλλογό μας και προς όλους τους Ζακυνθινούς Απόδημους, όπου έγινε η επίσημη ανακοίνωση για την δωρεά του οικοπέδου από τον Μητροπολίτη μας  προς τους Απόδημους.

 

Ο Επίτιμος  πρόεδρός μας, ο Ντέννης ο Λάππος είχε εκφράσει πριν από χρόνια την ελπίδα να μπορέσει ό Σύλλογός μας να φτιάξει ένα γηροκομείο, έναν ξενώνα για τους Ζακυνθινούς της ξενιτιάς, που ελπίζουν και επιθυμούν κάποτε να γυρίσουν πίσω στο νησί τους, στην πατρίδα τους, εκεί που γεννήθηκαν, εκεί που άρχισαν το ταξίδι της ζωής τους.

Την επιθυμία του αυτή, την συμμεριζόμαστε όλοι μας.

Το 2004 είχα γράψει στο καλοκαιρινό μας βιβλίο:

Ονειρευόμαστε τώρα  ένα σπίτι. Το σπίτι του απόδημου Ζακυνθινού. Εκεί όπου ο κάθε ένας από εμάς θα συναντάει άλλους απόδημους, θα συζητεί για τις εμπειρίες του, τους πόθους και τα όνειρά του. Θα μπορεί να βοηθηθεί και να βοηθήσει.

Θα μπορεί να έρθει πίσω στη Ζάκυνθο και να καθίσει λίγες μέρες, αφού η ζωή τα έχει φέρει έτσι, που να μην έχει πλέον σπίτι στη Ζάκυνθο.

Γιατί ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι μόνο οι τυχεροί της ζωής. Υπάρχουν και άνθρωποι που δούλεψαν και πάλεψαν, αλλά η ζωή δεν ήταν τόσο απλόχερη μαζί τους.

Αυτούς τους ανθρώπους, που είναι και αυτοί αδέλφια μας, εμείς δεν τους ξεχνάμε.

Επίσης στο σπίτι αυτό, στο σπίτι του Απόδημου Ζακυνθινού θα οργανώνουμε εκδρομές από τα διάφορα μέρη του εξωτερικού προς τη Ζάκυνθο για τη νεολαία μας.

Θα έρχονται παιδιά από όλoν τον κόσμο να γνωρίσουν τον τόπο των γονιών τους και της καταγωγής τους, θα μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμά μας, θα περπατάνε στα μέρη που πρωτοπερπάτησαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους και έτσι θα αγαπήσουν πιο πολύ αυτό το ωραίο μικρό νησί μας.

Έτσι θα κρατήσουμε τον ελληνισμό μας του εξωτερικού. Θα κρατήσουμε την ταυτότητά μας. Τους συνδέσμους μας με την πατρίδα.

Αυτά λοιπόν πιστεύαμε, και αυτά πιστεύουμε όλοι μας,  ακόμα.

Έλειπε όμως η μεγάλη αρχή.

Η αρχή αυτή δόθηκε επιτέλους από την εκκλησία. Η εκκλησία πάντα ήταν και είναι ο στυλοβάτης του κράτους και του έθνους.

Χωρίς την εκκλησία και την θρησκεία μας δεν θα είμαστε τίποτα. Δεν θα υπήρχαμε.

Η εκκλησία και η θρησκεία εκράτησαν τον Ελληνισμό πολλές φορές.

Η εκκλησία και η θρησκεία εκράτησαν τον Ελληνισμό τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

 Η εκκλησία και η θρησκεία, μας κρατάει και τώρα, όλον τον ελληνισμό της διασποράς ενωμένο και δεμένο  με την πατρίδα μας, με τη γλώσσα μας, με την θρησκεία μας .

 Κρατάει ζωντανό και δεμένον μεταξύ του, όλον τον ελληνισμό του κόσμου.

Έτσι λοιπόν και στη Ζάκυνθο, η Εκκλησία με το Μητροπολίτη μας, τον Ζακύνθου Χρυσόστομο, ήρθε να μας βοηθήσει ολους τους Ζακυνθινούς όλου του κόσμου με το να μας παραχωρήσει ένα οικόπεδο για να φτιάξουμε το σπίτι μας.

"Το σπίτι του Ζακυνθινού του κόσμου".

Αρχίζοντας από ένα γηροκομείο, έναν ξενώνα, προχωρώντας και φτιάχνοντας , διότι εδώ δεν πάει, το προχωρώντας και τελειώνοντας, προχωρώντας λοιπόν φτιάχνοντας και μεγαλουργώντας!

Ένα γηροκομείο στην αρχή και έναν ξενώνα για τους  νεότερους και τα παιδιά μας, εν συνεχεία ένα πολιτιστικό κέντρο, μια αίθουσα συνεδριάσεων - συναντήσεων, μια αίθουσα  μελέτης με βιβλιοθήκη, έντυπη και ηλεκτρονική.

Ένα μεγάλο σπίτι, που θα δέχεται κάθε ξενιτεμένο Ζακυνθινό για να έρθει να καθίσει, να ξεκουραστεί, να θυμηθεί, να μάθει, να γνωρίσει και να γνωριστεί.

 Έτσι θα προχωρήσουμε με μεγάλους στόχους.

Ξέρω ότι οι στόχοι μας είναι πολύ μεγάλοι!

Χωρίς όμως μεγάλους στόχους στη ζωή δεν καταφέρνουμε  μεγάλα πράγματα.

 Και εμείς θέλουμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα!

Θέλουμε πολλά για τους παλιούς, τους νέους και τους νεότερους.

Θα βγούμε και θα ζητήσουμε και τη βοήθεια σας για όλα αυτά.

Ξέρουμε ότι θα βοηθήσετε όλοι, διότι όλοι ξέρετε τι θα πει ξενιτιά, νοσταλγία, πατρίδα.

 Αλλά και πόσο οι απόδημοι έχουν βοηθήσει τα σπίτια τους, της οικογένειάς τους και την πατρίδα

Όλοι είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, και θέλουμε έτσι υπερήφανα να είναι και τα παιδιά μας για την καταγωγή τους.

Όλα αυτά βέβαια που καταφέραμε έως τώρα και που ελπίζουμε να καταφέρουμε και στο μέλλον, οφείλονται στην αγάπη και την υποστήριξη των μελών μας, αλλά κυρίως στην πίστη του σκοπού του Συλλόγου μας και στην ακούραστη εργασία των ανθρώπων του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Γι' αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, εκ μέρους μου, αλλά και εκ μέρους όλων των  Ζακυνθινών Αποδήμων.

Είναι όλοι τους άνθρωποι αξιόλογοι, με μεγάλη πίστη και αγάπη στην θρησκεία μας, στην πατρίδα μας, στο νησί μας και τις ιδιαιτερότητες του Ζακυνθινού  χαρακτήρα.

Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε όλοι μας, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ακούραστη προσπάθεια  για τα ιδεώδη της Ζακύνθου και των Ζακυνθινών.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δεσπότη μας για την δωρεά οικοπέδου που κάνει προς όλους εμάς, και τον διαβεβαιώνουμε, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη  αυτό το όνειρο, τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ όλους σας για την έμπρακτη αγάπη που δείχνετε στο Σύλλογό μας , στο νησί μας και σε εμάς.

Τις δωρεές για την πραγματοποίηση του έργου μας μπορείτε να τις κάνετε ή με επιταγή στο όνομα "το Σπίτι του Ζακυνθινού του Κόσμου" που μπορείτε να μας στείλετε στη διεύθυνση:

 

Στέλλα Κωστή

Λαγανά 400, Μουζάκι

Τ.Κ 29092, Ζάκυνθος

Greece

 

ή στον τραπεζικό μας λογαριασμό με στοιχεία:

 

IBAN: GR1607300920000000028892296

SWIFT:BCYPGRAA

Τράπεζα Κύπρου κατάστημα Ζακύνθου

Δικαιούχος λογαριασμού: "το Σπίτι του Ζακυνθινού του Κόσμου"

 

Και εμείς θα σας στείλουμε απόδειξη στα αγγλικά για να την χρησιμοποιήσετε για την εφορία σας.               

 

Σας ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια σας!

Η πρόεδρος

Στέλλα Κωστή